Позориште "Добрица Милутиновић"

После II светског рата у Сремској Митровици је формирано прво професионално позориште.
Крајем 1944. Уметничка екипа Народноослободилачког одбора за Срем почела је да игра представе у сали Српског дома, чиме је формирано прво професионално позориште у Срему.
Ова Уметничка екипа је у лето 1946. године променила назив у „Окружно народно позориште у Сремској Митровици“. Почетком 1948. Позориште мења назив у „Градско народно позориште у Сремској Митровици“.
Тешкоће рада Позоришта у малом граду дошле су до изражаја крајем 1951. године када оно привремено престаје са радом. Под називом „Сремско народно позориште“ 1952. године, обновљени глумачки ансамбл је поново почео са радом.
Међутим 1955. године ситуација се нагло изменила. Среске благајне биле су готово празне и сва позоришта су очекивала да их на дотирање преузму покрајински органи, за шта није било реалних могућности. На кратко је прекинута професионална позоришна активност у Сремској Митровици. Од тада, у њему се окупњају глумци аматери.
Исте јесени (1955.) почиње са радом „Аматерско позориште у Сремској Митровици“, које 1974. године добије име Позориште „Добрица Милутиновић“.
Статус професионалног позоришта обновљен је 1989. године уз залагања тадашње управнице Душанке Зрилић, али без професионалног глумачког ансамбла.
Позориште "Добрица Милутиновић" било је домаћин Сусрета професионалних позоришта Војводине 1993. и 1998. године.
Позориште "Добрица Милутиновић" додељује награду изузетним позоришним делатницима из Куће, али и на територији целе земље. Награда је плакета која носи назив "Добрица Милутиновић", а представља лик овог великог уметника урађеног у бронзи по раду вајара Воје Солдатовића. Плакета се редовно додељује и уз Добричин прстен.
Једино професионално позориште у Срему, али са дугом традицијом неговања аматера. Зато Позориште "Добрица Милутиновић" у свом саставу има Драмски и Омладиснки студио где млади аматери стварају представе са великим драмским потенцијалом.Телефон: 022/615-115
Адреса: Градски парк 2                          
E-mail: pozoristedm@gmail.com

www.pozoristedm.com