Реконструкција савског насипа стартује ове године

Светска банка је расписала тендер за уређење обалоутврде реке Саве код Сремске Митровице. Град ће се од високих вода бранити монтажним панелима, а радови предвиђају и реконструкцију савског кеја у дужини од 1.057 метара. Вредност радова је око 1,5 милион евра и очекује се да почну ове године.

Како је рекао министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић, Влада Србије активно ради на заштити приобаља реке Саве.

"Ради се насип на Дреновцу који је заштита за Шабац, ради се на Бановом броду између Бановог Поља и Равња и радиће се реконструкција савског кеја од Старог моста до Капетаније у Сремској Митровици Извор финансирања су Влада Републике Србије и Светска банка. На овај начин ми уочи петогодишњице поплава из 2014. покушавамо да заштитимо наша добра низводно од границе од са Хрватском", рекао је Недимовић и подсетио да Хрватска и БиХ дижу своје насипе и бране и нормално је да и Србија то ради на читавој дужни тока реке Саве.

Он је прецизирао да је вредност радова код Сремске Митровице 1,5 милион евра.

"Река ће се бранити заштитним панелима који ће бити од 1,2 до 1,,8 метара у односу на садашње коте кеја и на тај начин ће се град заштити од хиљадугодишњих вода", појаснио је Недимовић и подсетио да је током поплава 2014. године у Сремској Митровици посебно критичан био део обале од Старог моста до Мале цркве где је тада река надвисила зуб насипа који је на 850 сантиметара и стигла до водостаја од 864 сантиметра. Практично, тада је вода била на џаковима с песком.

Недимовић је истакао да је урађена и пројектна документација и за реконструкцију обалоутврде Саве на мачванској страни и то је следећа фаза у којој ће држава учестовати финансијским средствима.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже да су покретни брзомонтирајући панели ефикасни и финансијски исплативи на дужи временски период. Поред тога, они су безбеднији и гарантују да не може доћи до продора воде.

"Поред постављања панела, у пројекат реконструкције кеја убачено и ново поплочавање насипа тартаном и бехатоном, а поставиће се и нови мобилијар и нова расвета", рекао је Санадер.

Тендер траје 60 дана, процедуре Светске банке су ригорозно, а за претпоставити је да ће радови бити започети, а можда и окончани ове године. Поред тога, направиће се и објекат за смештај панела у ВП "Сава".