РЕЦИКЛАЖНО ДВОРИШТЕ - ПРВО У СРБИЈИ

Град са нула отада, један од циљева Сремске Митровице управо је кренуо са реализацијом - рециклажним двориштем који је прво у Србији. 

Грађанима ће бити омогућено да потпуно бесплатно одложе свој кабасти отпад, који је до сада завршавао на дивљим депонијама,  или су грађани морали да плате високу цену како би отпад био однешен на регионалну депонију.

По речима Тамаре Миликовић, референта за односе са јавношћу ЈКП „Комуналије“, грађани ће моћи да донесу стари намештај, електрични и електронски отпад, зелени као и грађевински и текстилни отпад, бесплатно да га сортирају, а након тога  отпад иде на рециклажу.  Зелени отпад ће се користити на регионалној депонији за производњу брикета, као што ЈКП „Комуналије“ ради са свим зеленим отпадом од одржавања градског зеленила, док ће такозвани шут користити за прекривке на депонији. Основни циљ је трајно одлагање нула отпада у Сремској Митровици.

Како је истакао Слободан Крставић, шеф јединице за заштиту животне средине у „Наледу“, „Налед“ је препознао сјајну идеју ЈКП „Комуналије“ и кроз платформу за донације, у сарадњи са „Немачком развојном агенцијом“ и „British American Tobacco“, подржао израдњу првог рециклажног дворишта у Србији.

Значај овог дворишта је велики, њиме се смањује притисак на депоније, извлаче се материјали који се поново могу употребити, а такође служи за пример другим локалним самоуправама да следе Сремску Митровицу и овако нешто направе и у својим срединама.

Донаторима су подељене захвалнице, а Хор Музичке школе “Петар Кранчевић”, Предшколска установа “Пчелица” и “Занималци” уприличили су свечано отварање рециклажног дворишта.

Рециклажно двориште се налази на уласку у Лаћарак, из правца Сремске Митровице.