ПОДРШКА САМОЗАПОШЉАВАЊУ ОСЕТЉИВИХ КАТЕГОРИЈА СТАНОВНИШТВА

У циљу повећања професионалних капацитета и лакшег запошљавања и самозапошљавања лица из осетљивих група, у  Граду Сремска Митровица је у току пројекат под називом „Јачање стручних капацитета за запошљавање лица из осетљивих група под утицајем пандемије Kовид-19“, који спроводи Ресурс центар за одрживи развој. 

Десет незапослених жена из нашег града - самохране мајке, жене са села, девојке, прошлe су обуку за  педикир/маникир и шминкере.

Након едукације, поред стечених стручних компетенција за неки од наведених занимања, кандидатима који су успешно завршили обуку  обезбеђени су и „start-up“ пакети са опремом и материјалима неопходним за започињање сопственог бизниса. Вредност појединачног пакета је 250 евра.

Према речима Петра Самарџића, заменика градоначелнице, пројекат се спроводи у сарадњи са различитим локалним актерима, тако да су обукe реализоване у локалном козметичким салонима, док је процес селекције корисника пројекта урадила градска Канцеларија за младе на основу исказаних потреба.

Подршку свим активностима пружа пројекат Немачко-српске развојне сарадње кроз "Услуге социјалне заштите за осетљиве групе", који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу - GIZ. 

Петар Самарџић и Маријана Трнинић, представница GIZ-a, уручили су корисницима "start-up" пакете као и сертификате и листе стечених кључних професионалних компeтенција.

Самарџић се захвалио GIZ-y на подршци још једном пројекту који се реализује у нашем граду, честитао корисницима и пожелео им среће и успеха у даљем раду.