ОДРЖАНА РАДИОНИЦА НА ТЕМУ РЕШАВАЊА АНИМАЛНОГ ОТПАДА

У Градској кући, у понедељак 13. јула,  одржана је друга радионица на тему „Решавање анималног отпада за територију Града Сремска Митровица“, у оквиру пројекта „Регистар загађивача анималним отпадом“.

Радионица је подржана од стране UNDP-а, Министарства пољопривреде, Министарства заштите животне средине, Управе за ветерину и Града Сремска Митровица и окупила је заинтересоване сточаре са територије Срема, ветеринаре, ветеринарске инспекторе и комуналне службе. Састанку су присуствовали и представници ПКС Срема, Агенције за рурални развој, Пољопривредне стручне службе, као и гости из Чајетине.

Предавачи на радионици су били Славица Николић Стајковић, шеф групе у Управи за ветерину, са темом: „Споредни производи животињског порекла“, као и Срећко Чупић, руководилац службе Зоохигијене, са темом: „Улога зоохигијенске службе у елиминисању анималног отпада и спречавању ширења зооноза“. Душан Филимоновић, пројектни менаџер, презентовао је андроид апликацију за евидентирање и одлагање отпада животињског порекла.

По речима начелника Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине Дражена Риђошића, решавање анималног отпада је веома значајна тема за Град и веома значи финансијска подршка од Развојне агенције Уједињених нација (UNDP), за пројекат „Регистар загађивача анималног отпада за Град Сремску Митровицу“. Предузети су одређени кораци где су мапиране све јаме и сточна гробља, укупно 14, са пунктом за прихватање анималног отпада у Лаћарку. Кафилерија „Енерго-Зелена“ одвози угинућа, што финансира Град.

Пројектни менаџер Душан Филимоновић је рекао да је снажан едукативан део пројекта кроз две одржане радионице, веб презентацију и документарни филм, док ће андроид апликација значајно помоћи сточарима да пријављују угинућа.  Детаљне инструкције о преузимању апликације могу се погледати на веб сајту www.animalniotpad.sremskamitrovica.rs