НЕПОКОРНОМ СРЕМУ - 80 ГОДИНА ОД МУЧНОГ СТРАДАЊА НАРОДА СРЕМА

На Спомен гробљу у Сремској Митровици обележено је 80 година од страдања Срба и осталог народа Срема. Велики број окупљених, како из Сремске Митровице, тако из разних страна наше земље, одали су почаст невиним жртвама фашистичког терора, којим је руководио усташки официр и злочинац Виктор Томић.

Венце су положили представници локалне самоуправе - градоначелница Светлана Миловановић и председник Скупштине града Владимир Павловић, припадници Војске Србије и бројне делегације и удружења.

Присутни су имали прилику да чују сведочење Марије Маричић, која је, тада као седмогодишњакиња, преживљавала крваве и црне дане, лажнa суђења, суровe осудe на смрт и мучнa убијања недужних људи.

Градоначелница Светлана Миловановић у свом обраћању је рекла да се у Срему те крваве 1942. године десило оно најгоре што се може десити – злочинац који је себи дао за право да одузима животe. Страдао је голорук народ, покупљен са сремске земље и одведен у непознато, бачен у мочварну јаму и посипан кречом. Злочинци су им убијали достојанство, сећање, а на крају им одузимали живот. Градоначелница је додала да је Спомен гробље подсетник на тамни час који се десио Сремској Митровици и Срему. Свака кућа била је завијена у црно.

Данас је Спомен гробље симбол победе живота над смрћу. Град Сремска Митровица негује културу сећања, јер не смемо да заборавимо све оно шта се догодило, али исто тако не смемо да дозволимо да се таква страдања више икада десе на овим просторима, закључила је градоначелница Миловановић.

Након парастоса, литије и полагања венаца, уследио је програм "Непокорном Срему" у режији Мирослава Бенке, који је присутнима приказао гнусни злочин Виктора Томића и страдање 7.950 невиних Срба, Јевреја и Рома из Срема.