ОДРЖАН ПРВИ "АГРОБИЗНИС САЈАМ"

Пригодним културно - уметничким програмом у Сремској Митровици отворен је први "Агробизнис сајам" - сајам локалних произвођача пољопривредно-прехрамбених производа.

Сајму је присуствовао потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, који је и званично отворио Сајам, као и представници локалне самоуправе.

Заменик градоначелнице Петар Самарџић захвалио се Покрајинској влади на напорима да Митровица добије први Агробизнис инкубатор у нашој земљи, а прва видљива активност Инкубатора је "Агробизнис сајам", сајам који је окупио пољопривредне произвођаче који се баве прерађивачком делатношћу.

Самарџић је додао да су на сајму окупљени и регистровани и нерегистровани произвођачи, јер идеја сајма јесте да на једном месту окупи и почетнике и оне који имају дугогодишње искуство у овој области, са намером да нерегистровани произвођачи кроз искуствено учење уђу у легалне токове производње и промета производа.

Пре неколико година Сремска Митровица је покренула један занимљив пројекат -корпа локалних производа, а сада се ради на брендирању корпе. То је једино могуће уколико су сви производи који улазе у састав корпе декларисани и произведени у објектима који су регистровани за прераду меса, млека, воћа, поврћа и житарица. То је једини начин, истакао је Самарџић, на који ти производи могу бити легално пласирани на тржиште, а Град Сремска Митровица ће помоћи произвођачима у продаји производа, на тај начин што ће такви брендирани производи бити дистрибуирани и путем Туристичког инфо центра као градски сувенири. То и јесте задатак Агробизнис инкубатора - да пружи подршку пољопривредницима који се баве или желе да се баве преређивачком делатношћу кроз учешће на сајмовима, подршку у области правних услуга, маркетинга, консалтинга, књиговодства, као и осталу административно – техничку помоћ и подршку, закључио је Самарџић.