ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ ГЉИВЕ ФРУШКЕ ГОРЕ“

У Сремској Митровици уприличена је манифестација „Гљиве Фрушке горе“, у организацији Еколошко гљиварског друштва „Сунчаница“, а под покровитељством Града Сремска Митровица.

На овогодишњој манифестацији, која је међународног карактера, одазвала су се многа друштва из наше земље која су чланови Миколошко – гљиварског савеза Србије, као и гљивари из Северне Макакедоније, Хрватске и Словеније.

Манифестацију је посетио велики број суграђана, као и заменик градоначелнице Петар Самарџић. Сви присутни имали су прилику да уживају у разним гастрономским специјалитетима, а уприличен је и пригодан програм.

Како је рекао председник ЕГД „Сунчаница“ Живан Релић, манифестација се одржава по трећи пут, а по први пут у граду, претходна два пута одржавала се на Летенци. У јутарњим часовима гљивари су отишли на терен ради сакупљања гљива, које су након тога предате на детерминацију и презентоване посетиоцима манифестације. Прикупљено је преко 70 врста гљива.

Председник Миколошко-гљиварског савеза Србије је рекао да је Сремска Митровица постала значајан центар гљиварства у Србији, а циљ ове манифестације, поред окупљања гљивара, је да се грађани боље упознају са гљивама, а како је истакао Јеленковић, Фрушка гора и Срем поседују изузетно богатство када су врсте гљива у питању, до сада је нађено око 1500 врста.

Посетиоци су имали прилику да уживају у пасуљу, спремљеном по традиционалној рецептури, а посебну пажњу присутних привукао је паприкаш од гљива – гљиваш, који је од 100 врста гљива припремио чувени травар из Ниша Небојша Стаменовић, познатији као Неша Травка.