СРЕМСКА ВИНА НА ВИНСКИМ КАРТАМА РУСИЈЕ

Сремску Митровицу посетили су стручњаци за вино из Русије - чланови Удружења сомелијера Санкт Петербурга, од којих су неки чланови Удружења сомелијера Русије. Најпре су се упознали са знаменитостима Митровице, а у Туристичком инфо центру имали су прилику да дегустирају локална вина која својим квалитетом могу да прате велико руско тржиште, одакле су се упутили у даљи обилазак винарија Сремског округа.

Сомелијере из Русије дочекао је заменик градоначелнице Петар Самарџић који им се том приликом захвалио на посети нашем граду, са циљем да дегустирају квалитетна српска вина, да проуче асортимане наших винарија и да их промовишу и популаризују на руском тржишту.

Како је рекао Самарџић, Србија је позната као винарска и винска земља, али наша вина су недовољно позната на руском тржишту, стога су наш град посетили сомелијери запослени у престижним руским винаријама, винским кућама, винотекама, ресторанима и винским баровима, а повезани су са трговином и дистрибуцијом вина на руском тржишту, стога је њихово мишљење о увозу вина на руско тржиште веома битно.

Самарџић је додао да ово није туристичка посета већ студијска и обухвата обилазак неколико српских региона познатих по винарству – жупског, шумадијског, београдског, а између осталог и сремског. Управо сремски регион је познат као богат вински крај, где се посебно истиче Фрушкогорје, које ће посетити током наредних дана, тако да је потпуно за очекивати да ће након ове посете и наша квалитетна сремска вина, посебно митровачка, красити полице и винске карте ресторана и барова, како у Москви, Санкт Петербургу, тако и широм Русије.

Евгениј Шамов, председник Удружења сомелијера Санкт-Петербурга, је рекао да српско винарство ни по чему не заостајe за онима са југа Италије или јадранске обале, изразивши задовољство на посети Сремској Митровици.

Шамов је додао да није први пут у Србији и да има искуства у проучавању српских вина, истичући да у нашој земљи постоји разноликост када је реч о технологији којима се вино производи, као и сортама којима виногради располажу.